Janine, 36 jaar, is met begeleiding van Get In Balance inmiddels 28 kilo afgevallen. Ze deelt haar ervaring.

‘Al vanaf de pubertijd worstelde ik met overgewicht. Ik ben altijd onzeker geweest over mijn lichaam en sloeg de gymnastiekles liever over. Sporten in een korte broek, daar voelde ik me echt niet prettig bij! Ook kon ik nooit kleren kopen in die leuke zaakjes waar vriendinnen leuke jurkjes en topjes kochten. Naarmate de jaren verstreken nam mijn gewicht langzaam toe. Niet extreem veel in één keer, maar ieder jaar een paar kilo. Op mijn zwaarst woog ik 107 kilo. Ook kreeg ik rugklachten en had ik weinig energie.’

‘Toen ik tijdens een droomreis naar Schotland met mijn vriend merkte dat ik niet alle plekken kon bezoeken omdat ik er geen kracht en conditie voor had, veranderde er iets in mij. Die bekende knop ging om. Ik móest nu echt afvallen. En dan niet met behulp van het zoveelste crashdieet, maar blijvend. En daarvoor moesten aanpassingen gemaakt worden in mijn hele levensstijl.’

‘Na een zoektocht op internet kwam ik op de website van Get In Balance. En dát is eigenlijk precies waar ik naar op zoek was: balans. Balans in mijn lichaam, mijn voedingspatroon, energie en leefstijl. Daarnaast sprak het me erg aan dat Angelique geen gebruik maakt van ingewikkelde diëten, shakes of maaltijdvervangers. Dat heb ik allemaal al geprobeerd en werkte voor mij niet of slechts tijdelijk. Waar ik zocht, was voeding die me voedt, in plaats van me alleen maar vult en daar heeft Angelique me mee geholpen.’

‘Ik schaamde me erg voordat ik naar het eerste intakegesprek ging. Aan mezelf toegeven dat ik te ver was gegaan, was één ding. Maar om dat met een vreemde te delen, was toch heel iets anders. Toch voelde ik me gelijk op mijn gemak bij Angelique. Ze stelde me gerust en ze gaf uitgebreid antwoord op al mijn vragen. Ook was er ruimte voor mij om aan te geven wat ik wilde bereiken en waarom. Het was best confronterend om mijn eetpatroon onder de loep te leggen, maar gelukkig hoefde het niet van de één op de andere dag drastisch veranderd te worden. We gingen stap voor stap te werk, waardoor mijn lichaam en ik konden wennen aan de veranderingen.’

‘Daardoor kon ik gemakkelijk overstappen naar een ander eetpatroon. Inmiddels heb ik mijn streefgewicht bijna behaald, maar ook nu is Angelique nog altijd een hele goede stok achter de deur. Ik kan altijd bij haar terecht met vragen en ze helpt me door de moeilijke momenten. Één van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd, is hoe ik mijn tussendoortjes kon vervangen door gezonde tussendoortjes. Ineens kreeg ik na een pauze op het werk weer energie om door te gaan, in plaats van een flinke suikerdip dankzij een zogenaamd gezonde mueslireep!’

‘Ik vind het erg prettig dat de begeleiding zo persoonlijk is en dat er bij het stappenplan rekening wordt gehouden met mijn eigen eet- en leefstijl. Ook staat niet de hele dag ineens in het teken van afvallen, maar blijft er voldoende tijd over om te ontspannen. Door een paar relatief kleine aanpassingen in mijn eetpatroon, weet ik de rest van mijn leven hoe het wél moet.’

Groentetip van Janine
‘Één van mijn favoriete groenten is tegenwoordig courgette. Courgette is een ontzettend veelzijdige groente, waar je veel meer mee kunt dan ik dacht. Je kunt bijvoorbeeld de standaard lasagnebladen vervangen door courgette, maar je kunt er ook spaghetti van maken, zodat je pastagerecht ineens veel minder koolhydraten bevat. Vul ook eens een courgette met paprika, ui, champignon en eventueel (vega)gehakt en een handje geraspte kaas. Zo heb je in een handomdraai een heerlijke vitaminebom op je bord.’