De kracht van zelfzorg, bewustwording, geluk en dankbaarheid. De maand juni is aangebroken, en we zijn nu halverwege het jaar. Terwijl ik deze blog schrijf schijnt het avondzonnetje mijn praktijk binnen en hebben de vogeltjes het hoogste woord.

 

Mooie overgang naar waarom ik deze blog aan het schrijven ben. Graag wil ik nu een moment nemen om iets belangrijks te delen: hoe je door middel van zelfzorg, bewustwording, geluk en dankbaarheid meer plezier en voldoening in je dagelijkse leven kunt vinden. Herken jij jouw eigen dankbaarheid momenten nog?

Het belang van geluk en dankbaarheid

Geluk en dankbaarheid zijn sleutelwoorden die ons kunnen helpen om het leven in zijn volheid te omarmen. Door dankbaarheid te tonen voor de kleine en grote dingen in ons leven, kunnen we een diep gevoel van tevredenheid ervaren. En wanneer we ons richten op de positieve aspecten van ons leven, kunnen we ons geluksniveau verhogen en meer vreugde ervaren, zelfs te midden van uitdagingen.

Het hoeft allemaal niet ingewikkeld of zweverig te zijn. De kunst ligt in het waarderen van de kleine dingen in het leven. Een eenvoudige en effectieve manier om dit te doen, is door een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Neem elke dag even de tijd om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals een mooie zonsopgang, een glimlach van iemand, of een liefdevol moment. Wat ik elke avond doe voordat ik ga slapen, is drie kleine dankbaarheid momenten benoemen. Dit helpt me om rustig te slapen en met een positief gevoel wakker te worden.

Leef in het hier en nu

Een andere belangrijke tip is om je aandacht te richten op het hier en nu en te genieten van de momenten die je hebt. Vaak zijn we zo gefocust op het verleden of de toekomst dat we vergeten om te genieten van het moment zelf. Door anderen te helpen en vriendelijkheid te tonen, kun je ook je eigen geluksniveau verhogen. Sta open voor nieuwe ervaringen en probeer nieuwe dingen uit – vaak liggen de mooiste momenten buiten onze comfortzone. Je kent de spreuk waarschijnlijk wel “Herinner je gisteren, droom van morgen maar leef vandaag”.

Wees vriendelijk voor jezelf

Een van de belangrijkste aspecten van zelfzorg is vriendelijkheid voor jezelf. Wees niet te streng voor jezelf en accepteer dat niet alles perfect hoeft te zijn. Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid en compassie als je zou doen voor een goede vriend. Zelfzorg is essentieel om jezelf goed te voelen, zowel mentaal als fysiek. Maar wat betekent zelfzorg nu echt? Het gaat om bewust tijd en aandacht besteden aan jezelf, je behoeften en je welzijn.

Hier zijn enkele manieren om zelfzorg in je dagelijkse routine te integreren:

 1. Begin je dag rustig: Start je dag met een moment van stilte, meditatie of ademhalingsoefeningen. Dit helpt je om je gedachten te ordenen en met een positieve mindset aan de dag te beginnen.
 2. Zorg voor je lichaam: Gezond eten, voldoende water drinken en regelmatig bewegen kunnen een groot verschil maken in hoe je je voelt. Je lichaam goed verzorgen is een fundamenteel onderdeel van zelfzorg.
 3. Neem pauzes: Gun jezelf regelmatig een pauze om op te laden. Of je nu een wandeling maakt, een boek leest of gewoon even ontspant, pauzes zijn cruciaal om stress te verminderen en je energie op peil te houden.
 4. Maak tijd voor dingen die je leuk vindt: Plan elke dag iets in waar je blij van wordt, of het nu een hobby is, tijd doorbrengen met vrienden, of genieten van een goede film. Deze momenten van vreugde zijn belangrijk voor je welzijn.
 5. Wees mild voor jezelf: Probeer niet te streng voor jezelf te zijn. Het is oké om fouten te maken en niet altijd productief te zijn. Zelfcompassie is een belangrijk onderdeel van zelfzorg.
 6. Eindig je dag rustig: eindig je dag met een moment van stilte, meditatie of ademhalingsoefeningen. Dit helpt je om je gedachten te ordenen en met een positieve mindset aan de dag af te sluiten en om aan je nachtrust te beginnen.

Bewustwording: de sleutel tot verandering

Naast zelfzorg is bewustwording een krachtige tool om de regie over je leven terug te krijgen. Bewustwording betekent dat je je bewust wordt van je gedachten, gevoelens en gedragingen, en hoe deze je leven beïnvloeden. Het gaat om het herkennen van patronen die je misschien tegenhouden en het actief werken aan positieve veranderingen.

Extra tips voor zelfzorg en bewustwording

 • Digitale Detox: Plan regelmatig tijd in waarin je geen gebruik maakt van elektronische apparaten. Dit helpt je om je geest te verfrissen en je aandacht volledig te richten op het hier en nu.
 • Natuurverbinding: Breng tijd door in de natuur. Studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur stress vermindert en je humeur verbetert.
 • Creatieve Uitlaatklep: Zoek een creatieve hobby, zoals schilderen, schrijven of muziek maken. Creatieve activiteiten kunnen therapeutisch werken en je helpen om je gedachten te uiten.
 • Mindful Eten: Eet bewust en geniet van elke hap. Dit kan niet alleen je spijsvertering verbeteren, maar je ook helpen om meer te genieten van je maaltijden en een gezondere relatie met voedsel te ontwikkelen.
 • Omring jezelf met Positiviteit: Breng tijd door met mensen die je energie geven en je steunen. Positieve relaties zijn cruciaal voor je emotionele welzijn.

Om af te sluiten met de kracht van dankbaarheid

Dankbaarheid is meer dan een gewoonte; het is een krachtig instrument dat ons leven ten goede kan veranderen. Door dagelijks stil te staan bij de dingen waarvoor we dankbaar zijn, openen we de deur naar meer geluk en voldoening. Begin vandaag nog met een dankbaarheidsdagboek, en noteer elke dag ten minste drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Deze eenvoudige oefening kan je helpen om het mooie in het leven te zien, zelfs te midden van uitdagingen, en om met een positief en open hart door het leven te gaan. Laten we dankbaarheid omarmen en de kracht ervan gebruiken om ons leven te verrijken en te transformeren. Want in dankbaarheid vinden we de sleutel tot een dieper gevoel van tevredenheid en vreugde. Neem de tijd om bewust dankbaar te zijn, en ervaar hoe deze kleine momenten van dankbaarheid je leven kunnen veranderen. Op naar meer dankbaarheid momenten in het leven, zo klein als ze zijn.

Liefs Angelique