Ervaringsverhaal “door Get in Balance is mijn doel behaald en voel ik me weer energiek.

Ruim 3 maanden geleden kwam er een vrolijke jonge vrouw van 32 jaar bij mij in de praktijk Get in Balance. En sinds die tijd is ze bijna 8 kilo afgevallen en heeft ze weer volle energie, door in kleine stappen PuurGezond te gaan eten.

Angelique vertelt: ‘We zijn gestart met het stappenplan van PuurGezond. In 8 stappen pakten we alles aan. Het ontbijt, de lunch, het diner, het vocht, bewegen, kortom: alles. Ze kreeg geen menu waar letterlijk in stond wat ze precies wel en niet “mocht” eten, maar we pakten het stap voor stap aan. Kleine stapjes naar een gezonde levensstijl. Natuurlijk stuurde ik ontbijttips, recepten, een maandmenu’s als voorbeeld, en informatie over bijvoorbeeld koolhydraten. Maar geen strak schema.

Ze kwam om de twee weken een half uur langs, om te bespreken hoe alles gegaan was. Wat ging er goed en wat kon er beter? Waar had ze nog tips nodig of kon ik haar helpen. Ze was duidelijk in het benoemen van haar hulpvraag zodat ik daar met haar mee aan de slag kon.

Baaldag

Natuurlijk ging het niet altijd vlekkeloos, maar juist dat hoort erbij. Je hebt een keer een feestje, je zit een keer op een terrasje, of je hebt een baaldag. Dat hoort erbij als je iets wilt veranderen op de lange termijn. Dat vond ze lastig, ze had (en heeft) te snel het gevoel dat ze het niet goed gedaan had. Mijn taak was (en is) om haar te laten zien wat er allemaal wel goed gegaan is.

-8 kilo

En wat is er veel goed gegaan in de afgelopen periode! Ik heb bewust niet gewacht tot ze klaar is, en ook bewust niet gewacht op de -10 kilo die eraan zit te komen. Nu, ruim 3 maanden later en 7 afspraken verder, weegt ze maar liefst 9,1 kilo lichter. Zelf vindt ze het niet zoveel. Ook daar ligt een taak voor mij, want het is wel heel veel. Ze heeft met kleine veranderingen een groot resultaat.

Gedragsverandering

Natuurlijk kun je in 3 maanden meer afvallen, maar dan kun je ook niet wachten tot je weer kan gaan eten wat je at. Met als gevolg dat je weer gaat wegen wat je woog. Plus minimaal 1 kilo. Dit is iets anders, dit is een gedragsverandering. We hebben nog afspraken staan, dus we zijn nog niet klaar met elkaar, maar er zijn grote stappen gemaakt. Ze voelen klein, maar het resultaat is groot.

Steeds weer opnieuw

Nu haar zelfvertrouwen nog, want zij ziet helaas nog niet wat ik zie. Een leuke vlotte jonge vrouw die op eigen kracht maar liefst 9 kilo afgevallen is. Dat vergt wat doorzettingsvermogen. De tijd van de Corona is een uitdaging geweest maar ook deze is ze goed doorgekomen. Ondanks alle extra stress voor de kinderen en man thuis. De aankomende periode is wel weer een uitdaging want hoe ga je in de donkere maanden om met alle gezellige momenten. Maar als er iets is wat ik haar probeer bij te brengen is dat een verloren moment nog geen verloren dag is, en een verloren dag geen verloren week. Heb je het net iets te gezellig gehad? Geen probleem, je begint gewoon weer opnieuw. En opnieuw, en opnieuw. Net zolang tot je er niet eens meer over na hoeft te denken, maar je gewoon als vanzelf de start weer maakt.

Blijvend

Ik heb haar gevraagd of ze het gevoel had “aan de lijn” te zijn. Gelukkig was dat niet het geval. Want zo zou het niet moeten zijn. De lijn is tijdelijk, een gedragsverandering is blijvend. Daar ben ik het levende bewijs van. Met vallen en opstaan, dat moet ook gezegd worden, maar vooral het opstaan, dat is belangrijk. Ik ben blij en trots dat ik haar mag begeleiden en ik hoop dat zij gaat zien wat ik zie: dat ze er mag zijn en dat ze zelf ook heel trots mag (of eigenlijk moet) zijn op haar prestatie.’