De zomer is weer aangebroken, wat betekent dat je weer kunt genieten van lange, zwoele zomeravonden! Nu de temperaturen oplopen, is de verleiding misschien groot om je fanatieke hardlooprondjes achterwege te laten. Maar je kunt natuurlijk niet de hele zomer ijsjes eten en languit op een stretcher liggen bruinen. Met deze tips zorg jij er daarom voor dat je je gezonde leefstijl staande houdt.

Blijf in beweging

Wanneer de hitte aanbreekt, ben je misschien geneigd om het sporten op een laag pitje te zetten. Je zweet tenslotte al genoeg en dat zonder enige beweging! Toch is het erg belangrijk om ook tijdens deze dagen te blijven bewegen. Neem bijvoorbeeld een verfrissende duik in de zee of in het zwembad. Watertrappelen of de schoolslag is al een prima work-out. Heb je de hele middag horizontaal in je hangmat gelegen? Compenseer dit dan door ‘s avonds een powerwalk te doen. Wanneer het afgekoeld is naar een aangename temperatuur, is dit goed te doen. Of pak de fiets naar een locatie die je normaal niet zo snel met de fiets zou afleggen. Wie weet ontdek je iets nieuws en heb je ook nog een mooie omgeving om te bekijken!

Gebalanceerd eten

Met alleen beweging is je leefstijl nog niet compleet: vergeet ook je voeding niet. Een keer een terrasje pakken met een paar borrelhapjes is niet erg, maar het is de kunst om hier een balans in te vinden. Ga thuis aan de slag met lekkere en gezonde recepten en maak fruit en groente een groot deel van je eetpatroon. Doordat hier veel vocht in zit, hydrateer jij je huid tegelijkertijd ook. Een meloen als tussendoortje of een maaltijdsalade maken zijn al stappen in de goede richting. Verder is het belangrijk het jezelf niet te moeilijk te maken. Lange sessies in de keuken zit jij waarschijnlijk niet op te wachten.

Ontspannen en genieten

Naast beweging en voeding, is het natuurlijk ook belangrijk om je ontspanning te pakken. Het is immers vakantietijd. Eindelijk kun je de stress van de afgelopen tijd van je laten afglijden. Laat je telefoon achterwege om te voorkomen dat je constant geprikkeld wordt door nieuwsalerts, appjes en werke-mails. Pak in plaats daarvan een boek. Lezen kan er namelijk voor zorgen dat je de rest van de drukte even vergeet. Tegelijkertijd neem je ook tijd voor jezelf. Vakantie is ook bij uitstek geschikt om je grenzen te verleggen en nieuwe dingen uit te proberen. Op die manier breek je je eigen patroon door en ontdek je andere vaardigheden. Vergeet bovenal niet dat ontspanning voor iedereen anders is. Zoek daarom op wat voor jou een echt ontspannings- of genietmoment is.

Get in Balance

Ervaringsdeskundige en leefstijlcoach Angelique Knook van Get in Balance houdt zich bezig met een gezonde leefstijl. ‘Na jarenlang gevecht met eten, de weegschaal en een burn-out is bij mij een aantal jaren de knop omgegaan.’ Vandaar is een goede gezondheidsstijl belangrijk, ook in de zomer! ‘Mijn tip bij het veranderen van je voedingspatroon is om dit niet in één klap te doen. Door dit stap voor stap te doen, pas je je eetpatroon heel geleidelijk aan.’ Zij kan jou, als je wilt, hierbij helpen. ‘Tijdens een vrijblijvend gesprek leg ik het één en ander uit en kun jij vragen stellen. Hieruit zullen we een stappenplan opstellen waarbij je soepel overstapt naar een gezond(er) eetpatroon. Omdat het zo stapsgewijs gaat, is het resultaat echt blijvend!