Aan de ene kant kijk je reikhalzend uit naar die feestelijke dagen aan het eind van het jaar. Maar aan de andere kant breekt het zweet je al uit. Want hoewel al die drankjes, diners, snacks en kerstontbijtjes heerlijk zijn, helpt het niet echt bij een gezond en fit lichaam. De feestdagen staan nu eenmaal in het teken van eten, dus maat houden kun jij wel uit je hoofd zetten. Of niet?

Verantwoorde keuzes

De meeste supermarkten puilen inderdaad uit van de gezellige, lekkere producten. De heerlijkste chocoladetoetjes, alle ingrediënten voor de beste kaasplankjes en de pakken met oliebollenmix staan ook weer in de schappen. Het kan behoorlijk lastig zijn om niet te vallen voor alle verleidingen die de feestmaand te bieden heeft. Maar na december gaat het leven ook door, en om te voorkomen dat je het nieuwe jaar met spijt ingaat, is het verstandig om verantwoorde keuzes te maken. Ook in die feestperiode, ja.

Nuttige tips

Ben jij gezonder aan het eten en wil je dat ook met de feestdagen volhouden? Of moet er nog veel veranderen aan jouw eet- of leefpatroon? Angelique Knook is gewichtsconsulent, kinderopvoedingsadviseur en leefstijlcoach bij Get In Balance en deelt nuttige tips om de feestdagen zonder al te veel kleerscheuren door te komen.

Maak het zelf

Een eerste, belangrijke tip om verstandig om te gaan met je voeding, is te kiezen voor zo vers mogelijk. Wandel het snoep- en snackschap voorbij en kies voor lekkers dat je zelf in elkaar draait. Op die manier weet je wat erin gaat, hoe (on)gezond het is én waardeer je het waarschijnlijk meer dan wanneer je alleen een verpakking open hoeft te trekken. Daarnaast kost het ook meer tijd voordat je aan het snoepen kunt, waardoor je tijd hebt om je te bedenken of je nu echt trek hebt, of dat je verleidt werd door het idee van iets lekkers.

Geef niet op

Het is goed mogelijk dat je met de kerstdagen wat anders eet dan normaal. Als je bij familie aanschuift, heb je misschien ook wat minder invloed op het eten dan anders. Zie dit niet als reden om de dagen tussen kerst en oud en nieuw in ook maar toe te geven aan verleidingen. Juist die dagen kun je gebruiken om je vertering en verbranding weer op regel te krijgen en ‘aan te sterken’. Eet verse, lichte maaltijden en drink voldoende water. Op die manier voelt het in januari niet alsof je helemaal opnieuw moet beginnen.

Geniet intens

Natuurlijk wil je genieten van een heerlijk diner. Dat moet je jezelf ook gunnen, want het is belangrijk dat eten en zorgen voor jezelf leuk blijft. Juist genieten van voeding is erg belangrijk wanneer je een gezond gewicht wilt krijgen of behouden. Maar onthoud hierbij ook: je kunt óók genieten van heerlijk bereidde groentes of een rijke ovenschotel met verse producten. En wil je toch jezelf wat extra’s gunnen? Geniet er dan intens van, maar doe het met mate.

Voor jou?

Kun jij wat begeleiding gebruiken bij het behouden of behalen van een gezond gewicht? Of wil je dit avontuur met het hele gezin aangaan? Neem dan vrijblijvend contact op met gewichtsconsulent Angelique Knook van Get In Balance. Want op deze manier kun jij ook afvallen en gezonder worden. Je zult zien dat je sterker bent dan je denkt!