Wat als afvallen niet meer lukt?

Je bent al een aantal weken/maanden bezig met het veranderen van je eet en leefgewoonten. De kilo’s en centimeters worden steeds minder maar op een dag dan lijkt het wel of je weegschaal stuk is…. Lichte paniek komt toch een beetje boven want ik leef en eet zo gezond, waarom dan? Als je net start met het veranderen van je eetpatroon dan ga je het hardst, je lichaam gaat eerst met het vocht aan de gang waardoor het lijkt dat je hard afvalt. Maar wanneer het vet aangesproken gaat worden dan gaan de kilo’s pas echt tellen en gaat het getal op de weegschaal langzamer naar beneden.

 

Focus

Waar ligt jouw focus, kijk je ook wel naar je lichaamscontouren of focus je alleen op de weegschaal? Afvallen is niet alleen een kwestie van tellen wat je in je mond stopt. Als je je alleen op het aantal calorieën focust, dan verlies je alles wat te maken heeft met gezonde voeding, welke voedingsstoffen bevatten zoals vitaminen en mineralen. Het eten van een combinatie van volwaardig eten met de juiste koolhydraten, eiwitten en vetten.

Wanneer je consequent te weinig eet zal je metabolisme vertragen en als je start met een crash dieet zal dat proces al met 3 dagen inzetten. Het vertragen van je metabolisme werkt altijd in je nadeel, helaas.

 

Checklist

In mijn praktijk heb ik dan een soort van checklijstje om te kijken hoe dit kan? Kijk eens goed naar hoe je eet en leeft. Mijn eerste vraag is altijd eet je toch onbewust weer meer dan anders? Mijn tip is dan ga het weer opschrijven want dan word je je weer bewust van wat er toch ongemerkt in je mond verdwijnt… Of ben je te druk waardoor je minder tijd hebt voor je gezonde leefpatroon?

Stel jezelf dan eens de volgende vragen: Drink ik genoeg water? Eet ik voldoende vezels? Ga ik goed naar het toilet? Eet ik genoeg groente en fruit? Ben ik toch aan het crashen? Eet ik wel genoeg trage koolhydraten? Onbewust toch dat dropje/snoepje in je mond steken? Uiteindelijk draait het er toch om hoe eerlijk ben je naar je eigen eetgedrag? Toch aan het crashen geweest… dan is het logisch dat je weegschaal niet meer naar beneden gaat.

 

Te gezond

Je kunt ook te gezond eten…. hoe gek het ook klinkt maar ook van gezonde dingen kun je teveel nemen zodat je niet meer afvalt. Bv een halve avocado en een klein handje noten bevatten veel (gezonde) vetten. Dus overdrijf het niet want te veel goede vetten worden ook opgeslagen als vetten. Eigenlijk alles waar “te” voor staat is niet goed voor je.

 

Hoe doorbreek je dan het plateau?

  • Kijk eens kritisch naar je eetgedrag
  • Genoeg afwisseling in je maaltijden
  • Water drinken
  • Anders gaan sporten dus probeer eens wat nieuws
  • Verminder spanning; door spanning vertraag je je stofwisseling
  • Ga eens op tijd naar bed

 

Wil je hier meer over weten of heb je toch coaching nodig op jou eet en leefgewoonten, twijfel dan niet en neem contact met mij op.

Liefs Angelique