Het dilemma van goede voornemens: waarom ze soms falen terwijl we wel graag de veranderingen willen maken. Het nieuwe jaar begint vaak met goede voornemens, met als doel positieve veranderingen in ons leven te bewerkstelligen. Maar waarom blijkt het zo moeilijk te zijn om deze doelen te bereiken met alle goede intenties van onze voornemens?

Deze blog gaat over waarom goede voornemens soms falen waardoor het moeilijk is om je gezondheidsdoelen te behalen.

We hebben allemaal momenten gehad waarop we vastbesloten waren om onze gewoonten te veranderen, gezondere leefgewoonten aan te nemen om ons lichaam te transformeren of onze mindset te verbeteren. Echter, vaak blijven deze goede voornemens slechts dat: voornemens. Een van de redenen hiervoor is dat we soms te grote doelen stellen, die op lange termijn moeilijk vol te houden zijn. Maar zolang het een voornemen blijft en er geen doelgerichte actie op wordt ondernomen dan blijft het een vaag iets. Want weet je wat een voornemen eigenlijk is. Een ‘voornemen’ verwijst doorgaans naar een intentie, beslissing of doel dat iemand zich voorneemt om te doen of te bereiken, vaak aan het begin van een nieuw jaar of bij de start van een nieuwe fase in het leven. Het is een soort belofte aan jezelf om een verandering door te voeren, een gewoonte aan te nemen of een bepaald doel te bereiken. Dus in hoeverre ga jij de belofte aan met jezelf.

Realistische doelen en duurzame verandering

 

Een cruciale stap naar succes in gewichtsmanagement is het stellen van realistische en haalbare doelen. Het idee van drastische veranderingen kan soms overweldigend zijn. Hoe groter het doel, hoe groter de druk, en dat kan demotiverend werken bij kleine tegenslagen. Het nieuwe jaar brengt vaak het verlangen naar verandering met zich mee, maar vaak zijn we geneigd om naar snelle oplossingen te grijpen om onze doelen snel te bereiken. Het zoveelste crashdieet, medicijnen, afvalpleisters of shakes zie je overal om je heen op de socials voorbijkomen. Helaas kunnen deze quick fixes een negatieve invloed hebben op ons lichaam en onze voornemens.

Waarom blijven de goede voornemens dan voornemens en zijn we niet in staat om deze daadwerkelijk tot een blijvende verandering in je leefstijl te maken?

 

Een aanpak die vaak effectief blijkt, is om doelen op te breken in kleinere, haalbare stappen. Bijvoorbeeld, in plaats van te focussen op een groot gewichtsverlies, kun je je richten op het stapsgewijs aanpassen van je eetpatroon of het opnemen van regelmatige lichaamsbeweging in je dagelijkse routine. Soms kan ook de manier waarop we onze doelen formuleren een rol spelen. Doelen moeten specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART) zijn. Dit maakt ze concreter en gemakkelijker te volgen.

Om het inzichtelijk te maken is hier de uitleg van elke letter in SMART:

 

Specifiek: Doelen moeten duidelijk en specifiek zijn, zonder ruimte voor interpretatie of vaagheid. In plaats van een doel als “meer sporten”, zou een specifiek doel kunnen zijn: “Drie keer per week 30 minuten joggen in het park.”

Meetbaar: Het is belangrijk dat je in staat bent om je voortgang te meten. Een meetbaar doel heeft concrete criteria waarmee je kunt bepalen of je het hebt bereikt. Bijvoorbeeld, “5 kilo afvallen” is meetbaar omdat je het kunt meten.

Acceptabel/Actiegericht Doelen moeten haalbaar en realistisch zijn. Ze moeten binnen je bereik liggen en je moet de benodigde acties kunnen ondernemen om ze te bereiken. Het gaat erom dat je een doel stelt dat uitdagend is, maar nog steeds mogelijk om te behalen.

Relevant/Realistisch: Het doel moet relevant zijn voor jouw algemene doelstellingen en waarden. Het moet ook realistisch zijn binnen de context van je leven en mogelijkheden. Bijvoorbeeld, als je een druk schema hebt, kan het doel om elke dag twee uur te sporten misschien niet haalbaar zijn.

Tijdgebonden: Een doel moet een duidelijk tijdsbestek hebben waarbinnen het moet worden bereikt. Dit helpt om focus te houden en een gevoel van urgentie te creëren. Een voorbeeld is: “Binnen drie maanden wil ik 5 kilo afvallen.”

Het SMART-criterium helpt je bij het formuleren van je doelen die concreet, meetbaar en haalbaar zijn, wat de kans vergroot dat je gemotiveerd blijft en succesvol bent bij het bereiken ervan. Oftewel dat je je beloftes/voornemens aan jezelf omzet in nieuw gedrag.

De valkuil van snelle resultaten

 

Het idee van snel resultaat kan verleidelijk zijn, vooral als het gaat om gewichtsverlies of veranderingen in levensstijl. We willen vaak onmiddellijke resultaten zien, maar het streven naar snelheid kan ons kwetsbaar maken voor methoden die niet duurzaam zijn op lange termijn. Snelle oplossingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op je lichaam en gezondheid. Extreem diëten, plotselinge intensieve workouts of andere radicale veranderingen kunnen leiden tot lichamelijke stress, voedingstekorten en zelfs het ontstaan van eetstoornissen.

Het falen van goede voornemens door snelle oplossingen; het idee van snelle oplossingen kan ook de kans op het behalen van onze goede voornemens beïnvloeden. Vaak zijn deze oplossingen niet duurzaam en kunnen ze leiden tot teleurstelling en het opgeven van onze doelen wanneer de gewenste resultaten niet snel genoeg worden behaald.

Want waarom is duurzame verandering essentieel? Het is belangrijk om te erkennen dat duurzame verandering tijd en toewijding vergt. In plaats van te streven naar de quick fix, is het waardevoller om te focussen op langdurige gewoonteveranderingen die gezondheid en welzijn op lange termijn ondersteunen.

Het belang van realistische doelen stellen

Een van de cruciale stappen naar het succesvol behalen van doelen is het stellen van realistische en haalbare doelen. Het idee van “go big or go home” kan soms averechts werken. Hoe groter het doel, hoe meer druk we onszelf opleggen, en dat kan ons ontmoedigen als we kleine tegenslagen ervaren.

Hypnotherapie en de kracht van herprogrammering

Een benadering die effectief kan zijn bij het herzien van doelen en het doorbreken van beperkende patronen is hypnotherapie. Door contact te maken met jouw onbewuste door middel van hypnose help jje je onderbewuste bij het herprogrammeren van belemmerende overtuigingen die ons tegenhouden om onze doelen te bereiken. Het biedt een manier om op een dieper niveau te werken aan gedragsveranderingen en mindset transformatie.

In plaats van ons te focussen op enorme, directe veranderingen, nodigt hypnotherapie uit tot het maken van kleine, haalbare stappen. Het biedt methoden om stress te verminderen, zelfsabotage aan te pakken en een mindset te creëren die groei en succes ondersteunt. Waardoor je voornemens daadwerkelijk omgezet worden tot nieuw gedrag waardoor je makkelijk je doel kan behalen.

 

Conclusie

Het bereiken van goede voornemens vereist niet alleen wilskracht, maar ook strategie en een ondersteunende aanpak. Hoewel snelle oplossingen soms aantrekkelijk lijken, kunnen ze schadelijk zijn voor zowel je lichaam als het realiseren van goede voornemens. Het omarmen van een geleidelijke, duurzame aanpak kan uiteindelijk veel effectiever zijn voor het behalen van langdurige verandering en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en methoden te vinden die ons helpen om deze doelen te bereiken op een manier die niet alleen effectief is, maar ook duurzaam op lange termijn. Ik hoop dat deze inzichten over quick fixes en duurzame veranderingen je helpen om bewustere keuzes te maken op jouw weg naar welzijn. Het vermijden van snelle oplossingen en het omarmen van een geleidelijke, gezonde aanpak kan een krachtige stap zijn richting blijvende verandering.

Misschien is het tijd om te overwegen hoe hypnotherapie jou kan ondersteunen op deze reis naar een gezondere levensstijl. Hypnotherapie biedt een unieke benadering om diepgewortelde patronen te onderzoeken en te transformeren, waardoor blijvende verandering mogelijk wordt. Het kan helpen bij het omzeilen van valkuilen van snelle oplossingen en in plaats daarvan te focussen op duurzame verandering. Als je nieuwsgierig bent naar hoe hypnotherapie jou specifiek kan helpen bij het behalen van je doelen, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Of als je klaar bent om actie te ondernemen en een afspraak te maken, sta ik klaar om je te ondersteunen op jouw weg naar welzijn.

Jouw gezondheid en welzijn zijn belangrijk. Laten we samen werken aan een gezondere, meer vervullende levensstijl die echt duurzame resultaten oplevert. Mocht je nog verdere vragen hebben of als ik je ergens anders mee kan helpen op jouw reis naar welzijn, aarzel dan niet om contact op te nemen. Jouw gezondheid en welzijn zijn belangrijk, en ik sta altijd klaar om te ondersteunen op welke manier dan ook.

Bedankt voor het lezen en laten we samen streven naar een leven vol duurzame gezondheid en geluk!

Liefs Angelique