Wist je dat wij mensen onze aandacht niet langer kunnen vasthouden dan gemiddeld 8 seconde? Dat is nog korter dan een goudvis… die kan het namelijk 9 seconde. Hoe kan jij je focus vasthouden. Allereerst is het wel handig als we weten wat focus nu precies is. FOCUS; betekent eigenlijk ‘scherp stellen’ en heeft alles te maken met je aandacht op iets richten. Dat wil zeggen dat je je aandacht ergens op concentreert. De kunst daarbij is je niet te laten afleiden.

Wat we ook weten is dat focus houden en een reëel doel stellen één van de belangrijkste dingen zijn om je doelen te behalen. En als het dan te vaak voorkomt dat je verschillende doelen niet haalt, stop je hier vaak mee, waardoor je steeds verder af komt van jouw ideale doel. Je raakt teleurgesteld en je verlangens en wensen voor jouw gezonde leefstijl raken op de achtergrond. Door te focussen op wat niet goed is… wat heb ik dikke billen of mijn buik is te dik…. zorg je voor een negatieve energie. Leg je focus liever op wat je wilt bereiken; ik wil me weer fit en energiek voelen, lekker in mijn vel zitten of weer zelfverzekerd in de spiegel kunnen kijken.

Afvallen en diëten…

Afvallen en de diëten is een onderwerp waar altijd veel over gesproken wordt. Waarom beheerst het je leven en waarom leven we niet “gewoon” gezond? Bewegen, ontspanning en gezond eten zijn natuurlijk belangrijke factoren waar we de hele dag mee bezig zijn als we willen afvallen. Maar het begint altijd met focus, het verleggen van je focus van afvallen naar een gezonder leven oftewel vitaliteit. Hoe meer je blijft in het afvallen hoe meer strijd je levert tegen jezelf en de kilo’s. En ben je het ook zo zat om telkens bezig te zijn met wat je niet mag? Zal ik je eens wat verklappen het helpt je ook niet. Als je focust over wat je niet mag dan wordt dat juist groter. Immers alles wat je aandacht geeft groeit… dus kan je je beter richten op de dingen die je wel mag eten.

Focus verleggen

Maar hoe verleg je nu je focus? Als je eenmaal begonnen bent met gezonder eten, minder snaaien en lekker bewegen dan hou je dat wel een tijdje vol. Maar met deze focus die vooral ligt op volhouden van je gezonde eetpatroon (dingen eten die je eigenlijk niet echt lekker vindt) en sporten (wat je vreselijk vindt) ga je je doel op lange termijn niet halen. Focus op wat je wilt bereiken; ik wil me weer fit en energiek voelen, lekker in mijn vel zitten of weer zelfverzekerd in de spiegel kunnen kijken.Wanneer jij je goed kunt focussen, je aandacht kunt richten op je doel, dan heb je meer kans op succes. Houd je doel voor ogen, bij alles wat je doet en zorg dat je de dingen doet die je dagelijks een stapje dichter naar je doel brengen.

Succesverhalen en gedachten

Laat je niet van je doel afbrengen door allerlei succesverhalen van andere mensen of door negatieve gedachten maar blijf dicht bij jezelf. Negatieve gedachten hebben wil niet zeggen dat je het ook moet geloven, met denken op zichzelf is natuurlijk niks mis.… maar constante negatieve gedachten leveren niets op. Om te focussen heb je het volgende nodig; een reëel doel stellen, stukje doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen.

Waar wil je naar toe?  Maak je doel haalbaar een reëel, maak een plan en trek er voldoende tijd voor uit. De kilo’s die er afgelopen jaar bij zijn gekomen hoeven er morgen niet af.

Houd je doel voor ogen, bij alles wat je doet en zorg dat je de dingen doet die je dagelijks een stapje dichter naar je doel brengen. Is het gemakkelijk… zeker niet! Daarom is het belangrijk om je niet te schamen als het niet lukt.