Wat is honger???

We herkennen het allemaal wel maar soms kunnen we er gewoon niet zo goed mee omgaan. Er bestaan zoveel soorten honger, misschien wel te veel om op te noemen. Ook zijn hier al zoveel boeken over geschreven maar uiteindelijk gaat het erom wat jij er mee doet en of je je honger herkent en hoe je er daadwerkelijk mee omgaat.

De ene denkt bij honger aan de schrijnende taferelen die we op het nieuws voorbij zien komen in Afrika, de ander aan zijn eigen honger. Hier in onze westerse wereld is er continu en ruim voldoende eten en drinken beschikbaar. Echte honger kennen wij eigenlijk niet helaas werkt dit niet in ons voordeel. Op elke willekeurige hoek van een winkelstraat komen we eten tegen, van zoet tot zout en van vet tot gezond. Al die keuzes hoe gaan we er om.

Lichaamshonger is de zogenoemde echte honger; ook wel maaghonger genoemd omdat deze vaak gepaard gaat met een knorrende maag. Een aantal keren per dat geeft ons lichaam aan dat het tijd is om te eten. Je kan dit merken door verlies aan concentratie, denkvermogen en alertheid. Sommige mensen gaan wazig zien, krijgen hoofdpijn of worden licht in hun hoofd, dit heeft vooral te maken dat je bloedsuikerspiegel aan het dalen is. Wanneer je de lichaamshonger te lang negeert dan kun je uiteindelijk ook chagrijnig en sneller geïrriteerd raken.  Niet zo fijn voor je omgeving maar ook niet voor jezelf….

Concentratiehonger merk je als je focus en concentratie verminderen doordat je hersenen te weinig energie krijgen. Concentreren en nadenken doe je tenslotte met je hersenen. Het gebruik van hersenen kost aardig wat energie; ze draaien volledig op verbranding van glucose. De andere organen uit ons lichaam kunnen hun brandstof ook halen uit vetten, en eiwitten halen maar de hersenen niet. Daarom is het zo belangrijk om wel koolhydraten te blijven eten, dan wel de trage en niet de snelle wat vooral suiker is.

Geen honger; sommige mensen ervaren geen prikkel of vraag vanuit hun lichaam om te gaan eten. Deze mensen eten vaak omdat het “tijd” is om te gaan eten of uit gewoonte. Het gevaar hiervan is dat je snel teveel eet, dit kan leiden tot een overdaad aan calorieën en een futloos gevoel. De mensen die een dieet volgen hebben dan vaak het gevoel dat ze over een grote wilskracht bezitten om niet te eten maar uiteindelijk doe je je lijf hier veel schade aan.

Zo kan ik er nog wel 10 opnoemen maar dan hebben ik wat meer ruimte nodig.

Waar mijn klanten vooral mee worstelen is de welbekende constante honger.

Hoe ontstaat dit en niet onbelangrijk wat kan je hier mee? Heb je de hele dag zin om te eten? Hunker je de hele dag naar snelle koolhydraten? Dan kan het zijn dat het een lichamelijke oorzaak heeft (raadzaam om naar je huisarts te gaan) maar over het algemeen is het niet medisch en heeft het te maken met het voedsel wat je over de hele dag eet.

Eet je veel en vaak, snelle koolhydraten (lees koek, snoep, chips, witbrood) in combinatie met weinig voedingsvezels en eiwitten dan ontstaat er een continue vraag naar suikers en koolhydraten om je insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.

Over het algemeen geven onze maag en darmen een signaal af aan onze hersenen dat we genoeg hebben gegeten, ongeveer 20/30 minuten na de start van een maaltijd.

Mijn tip hiervoor is altijd schrijf op wat je eet, hoe laat en hoeveel. Zijn je maaltijden verzadigend genoeg (combinatie koolhydraten, eiwitten, vetten) of eet je teveel voeding wat alleen vulling is en geen voeding.

Wil je hier meer over weten? In mijn praktijk begeleid ik mensen naar een gezonde relatie met eten, door het aanpassen van eet en leefgewoonten. Een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek kan altijd.