Wat is nu eigenlijk Psychologie van eetgedrag?

Bij de psychologie van eetgedrag is er aandacht voor het ontstaan van je eetgedrag, voor de factoren die jouw eetgedrag in stand houden en voor hoe jouw eetgedrag blijvend kan worden veranderd. Misschien heb je het idee dat je een gebrek aan wilskracht, discipline of doorzettingsvermogen hebt of heb je het idee dat je niet zou mogen falen, dat je niet goed genoeg bent en je alles perfect zou moeten doen. Al dat soort gedachten helpen je nu eenmaal niet echt bij het veranderen van je eetgedrag, dus daar zal je mee aan de slag moeten.

Je gedachten en gevoelens zijn heel belangrijk, omdat die vaak het veranderen van je eetgedrag in de weg staan. Denk aan allerlei belemmerende of beperkende negatieve gedachten die ervoor zorgen dat je niet in jezelf geloofd of de poging tot veranderen alweer opgeeft voordat je goed en wel bent begonnen. Maar ook je emoties zoals verdriet, onrust en stress die er misschien voor zorgen dat je gaat snoepen of overeten, verdienen de aandacht.

Door stapsgewijs met opdrachten aan de slag te gaan zal je ervaren dat jij weer de regie krijgt over de gedachten. In de opdrachten leg je een basis in het beter voor jezelf zorgen en het leren herkennen van alle gedachten, situaties en omstandigheden die je daarbij in de weg staan. Hoe fijn is het om te werken naar een gezonde relatie met eten en jezelf!

Eetgedrag

Eten is gedrag en daarom staat bij de psychologie van eetgedrag, juist dat gedrag centraal. Het gaat niet zozeer om WAT je eet, maar om WAAROM. Want jij weet heus wel wat “gezond” is en wat “ongezond”. Maar waarom kies je dan toch zo vaak voor “ongezond” eten? En (als het goed is) wil jij graag iets veranderen aan je eetpatroon en eetgewoontes, maar waarom lukt het dan meestal niet om ook echt tot blijvende verandering te komen?

Smoezen en excuses…

Deze zijn er om het jezelf makkelijk te maken, ervoor te zorgen dat je op korte termijn kunt genieten of om ervoor te zorgen dat je lekker blijft doen wat altijd al deed. Niet om ertoe te zetten te veranderen of (hoe moeilijk) kritisch te kijken naar je eigen gedrag.

Dus als je je laat leiden door je gedachten, ga je vooral voor korte termijn gemak en genot. En dat is niet altijd wat je nodig hebt.

Want wees eens eerlijk, hoe vaak heb jij al geprobeerd iets te veranderen aan je gewicht, je lichaam of je eetgewoontes?

Vul het contactformulier in en we reageren zo snel mogelijk. Bellen voor een afspraak mag altijd.