Regen, wind, minder zonlicht. Veel mensen vinden het najaar maar niks. We missen het buitenleven, de zon en de gezelligheid van de zomer en af en toe krijgen mensen er sombere buien van. Zelf vind ik de herfst heerlijk! De herfst betekent voor mij huiselijke gezelligheid, de geur van kaneel, warme chocolademelk, rode wangen, frisse lucht en prachtige kleuren. Zorg goed voor jezelf, geestelijk en lichamelijk en geniet van dit prachtige seizoen de Herfst.

Minder suiker

Gezond eten is altijd een goed idee en juist in het najaar kan het je helpen om fit en gezond te blijven. Maar waarom juist dan minder suiker eten. Hoe meer suiker je eet, hoe meer zin je hebt in zoet. Op die manier kom je er dus eigenlijk niet vanaf. Je lichaam heeft dan steeds meer suiker nodig om energie uit te halen. Er ontstaat een golf in je lichaam: eerst voel je je fantastisch en daarna krijg je een flinke dip om je oren. En dan heb je weer extra nodig en begint het weer allemaal opnieuw.

Minder Piekeren

Soms gaat het even niet lekker in het leven en gaan we zitten tobben of piekeren. Dit uit zich meestal in negatieve gedachtes. Je gedachten draaien in cirkeltjes rond waardoor je je steeds rotter gaat voelen. Je kunt jezelf hierin veranderen door gedachtes en negatieve emoties op te schrijven. Dit hoeft natuurlijk niet in een dagboek maar mag ook gewoon om een kladje. Als je het maar op schrijft want dan is het uit je hoofd, natuurlijk is het probleem dan niet opgelost maar het voelt al anders.

Wat ook help is om elke dag aan het einde van de dag 3 positieve dingen op te schrijven of te benoemen die goed zijn gegaan of waar je van hebt genoten. Bijvoorbeeld de heerlijke herfstzon die op de gevallen blaadjes schijnt. Het onverwachte gesprekje met de buurvrouw of gewoon het lekkere kopje koffie.

Lekker bewegen

Een dip kun je ook tegen gaan door te gaan wandelen, hardlopen, fietsen of zwemmen. Het is natuurlijk geen wondermiddel maar door regelmatig te bewegen kan je een herfstdip op afstand houden. Je hoeft niet fanatiek te sporten als je maar beweegt! Het liefst buiten want daglicht is goed voor ons. Heerlijk een frisse neus halen in de herfstregen.

Kleine stappen

Je leefstijl verander je het beste als je je doelen niet te groot maakt. Kleine stappen geven de grootste kans op blijvende verandering in je eet en leefpatroon. Als je jezelf oplegt om 3x per week te sporten, elke dag te mediteren en nooit meer te snoepen dan gaat dat meestal in de eerste week al niet goed. Als je je doel klein maakt bv ik ga om de 3 dagen een half uur buiten wandelen, bereik je je doel al makkelijker. Daar haal je je grootste motivatie uit!

Wil je ook de najaarsdip skippen? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. www.get-in-balance.nl