Smoezen en excuses…. wie kent ze niet? Als ik je zou vragen noem eens een paar smoezen of excuses, dan weet ik bijna zeker dat je hier niet zo lang over hoeft na te denken. Ze zijn er immers om het je makkelijk te maken, ervoor te zorgen dat je op korte termijn kunt genieten of om ervoor te zorgen dat je lekker blijft doen wat je altijd deed. Realiseer je altijd dat je een keuze hebt om mee te gaan in je gedachten of er eens even kritisch naar te kijken.

 

Waarom uitstellen als het ook vandaag kan? Alles wat je vandaag laat staan, hoef je je morgen geen zorgen over te maken. Vaak stellen mensen het nog even uit omdat ze een verjaardag hebben of een etentje. Maar ook dat is geen reden om het gezonder te gaan leven uit te stellen. Een etentje kan prima wanneer je bezig bent met een gezonde leefstijl, maak dan gewoon gezondere keuzes. Bestel bijvoorbeeld geen toetje, maar neem alleen een kopje cappuccino, laat de sausjes staan en kies bewust maar vooral wat je lekker vindt. Bewust zijn van wat je doet, scheelt een heleboel en bovendien word je van één keer uit eten gaan echt niet dik. Het uitstellen gebeurd natuurlijk ook vaak met andere dingen, vandaar dat sommige mensen een heel lang to do lijstje hebben maar dat is een mooi onderwerp voor een andere blog.

 

Komen deze smoezen of excuses je bekend voor?

Mijn dag is toch al mislukt, want ik heb vanochtend een gebakje genomen bij de koffie op de verjaardag van mijn moeder. Is dat zo? Is je dag echt mislukt door dat gebakje of heb je daardoor juist een fijn momentje gehad op de verjaardag van je moeder? Als ik eenmaal begin, dan kan ik echt niet meer stoppen hoor. Is dat echt zo? Als ik je € 100,00 zou geven, zou je dan nog steeds niet kunnen stoppen? Weggooien is zonde, ja echt maar iets alleen maar opeten vanwege die gedachte is toch ook zonde? Wat maakt dat ene koekje nou uit? Inderdaad dat ene koekje maakt niet uit…. dus waarom doe je er dan moeilijk over? Ik heb gewoon geen tijd om gezond te eten. Ja, het kost inderdaad weinig tijd om na het werk langs de snackbar te rijden om patat te halen. Maar hoe lang sta je nou echt in de keuken voor een gezonde maaltijd? Een wok maaltijd heb je echt in een handomdraai op tafel gezet, een maaltijdsalade is ook zo gemaakt. Een ritje naar de supermarkt kost je net zoveel tijd als een ritje naar de snackbar, slecht excuus dus.

 

Maandag begin ik echt!

De meest gehoorde is “Maandag begin in echt”. Ik hoor het zo vaak zeggen en ook ik gebruikte dat excuus regelmatig… Maandag begin ik weer met gezond eten, geen snoep en koek en de hele week streng. Gelukkig zijn we allemaal mensen en is dit een heel normale reactie want iedereen heeft last van smoesjes en excuses. Want maandag begin ik, is simpel gezegd een excuus om daadwerkelijk je “echte” probleem aan te pakken. Het gaat er namelijk helemaal niet om of je maandag nu wel of niet gaat beginnen. Het gaat er vooral om waar je dan aan denkt te gaan beginnen. Meestal ga je dan beginnen aan je (zoveelste) dieet, aan “je best doen” of “afzien”. Je mag van jezelf niets “ongezonds” meer eten en je zegt overal nee op. Eigenlijk is dat heel erg zwart wit denken. Met andere woorden, met jezelf weinig of niets “lekkers” te gunnen en nog minder te gaan eten, daar word je toch niet blij van? Als je niets “verkeerds” hebt gegeten dan heb je het goed gedaan. Maar als je wel iets “verkeerds” hebt gegeten zoals bijvoorbeeld een koekje dan ben je echt fout bezig, tenminste dat denk je dan over jezelf.

 

Persoonlijk denk ik dat we gewoon te streng zijn voor onszelf…. wat is jouw slechtste smoes of  excuus om niet aan een gezonde leefstijl te werken?