Soft Health
Vorige maand een mooi artikel gelezen over Soft Health, een relaxte benadering over de term gezondheid. Het eerste wat mij te binnen schoot is dit de zoveelste trend om weer een nieuw dieet te starten en overdreven met je gezondheid bezig te zijn? Maar nee… juist niet weg met die strenge (di)eet regels en meer luisteren naar je lichaam. Hoe fijn is dat en dat is juist waar ik voor sta in mijn praktijk Get in Balance.
Hoeveel leef/eet regels hanteer jij nog steeds, minimaal 10.000 stappen per dag, niet te veel koolhydraten, veel eiwitten, water drinken, minimaal 8 uur slaap, 6x per dag eten, elke dag op de weegschaal, verantwoorde tussendoortjes, gezond eten, veel fruit en groenten, mediteren, niet te veel stress, tijd voor ontspanning en waarschijnlijk kan je er zelf nog wel meer invullen.
Gezond leven
Omdat we weten dat als we gezond leven en eten, meer bewegen en ontspannen we een goede impuls geven aan onze gezondheid gaan we er ook vanuit dat dat het juiste is. Gezond leven dat is natuurlijk fantastisch maar hierdoor hanteren veel mensen een strak regiem om aan alle regels te voldoen die ze zichzelf hebben opgelegd en al die regels zorgen vaak voor extra druk want je moet het goed doen en natuurlijk volgens de laatste trends en hypes.
Soft Health
Door trendwatchers is er een nieuwe trend ontdekt Soft Health, dat is gezonder eten gecombineerd met duurzaamheid en vooral genieten van eten, bewust eten. Bij Soft Health kijk je niet naar calorieën, vitamines, eiwitten en vezels maar draait het om producten en maaltijden, en hoe je daar gezond van kan genieten.
Natuurlijk is Soft Health is geen vrijbrief voor ongezonde snacks en voor fastfood. Gezondheid staat nog steeds voorop, maar is niet het enige criterium waarop je je eten beoordeelt. De principes van ‘Soft Health’ zijn dus gezondheid, genot, duurzaamheid en de sociale aspecten van voedsel. Lekker eten met vrienden is ook belangrijk, duurzaam en gezelligheid hoe mooi kan dat zijn.
Intuïtief eten
Hoe vaak eten we tegenwoordig, staand aan het aanrecht, onderweg in de auto of snel achter je bureau terwijl je ondertussen het nieuws kijkt of de laatste socials checkt. Of wanneer je door moet naar je volgende afspraak je even snel iets op tafel zet en het nóg sneller weer in je maag verdwijnt. Iets kant-en-klaars uit de magnetron, snel iets bestellen, iets dat je eigenlijk niet lekker vindt…
Soft Health doet ook denken aan intuïtief eten. Dit is een manier van eten waarbij je de focus legt op de signalen die je lichaam je geeft, zoals honger, dorst, onrust, vermoeidheid. Veel mensen zijn dat verleerd! Ze eten op de klok, of omdat het nu eenmaal gezond is, zonder erbij stil te staan of ze echt behoefte hebben. Je leert bij intuïtief eten om voedsel puur te gebruiken om je honger te stillen en om ervan te genieten, zonder een dieetbril op te zetten. Je leert ook om voedsel niet te gebruiken om emoties zoals boosheid en verveling weg te werken. Voor veel mensen die vaak op dieet zijn geweest of voor emotionele eters, kan intuïtief eten heel bevrijdend zijn.
Gezonde geest
De principes van ‘Soft Health’ zijn dus gezondheid, genot, duurzaamheid en de sociale aspecten van voedsel. Dat alles bij elkaar bepaalt of een maaltijd goed voor je is, deze principes zijn natuurlijk niet nieuw. In mijn praktijk Get in Balance betekent gezondheid ook genieten van het leven, sociale “verplichtingen”, een zinvol bestaan, goed voor je jezelf zorgen en natuurlijk ook voor anderen. Bewust eten is aandacht geven, aandacht aan jezelf, jezelf waardevol genoeg vinden om goed voor je lichaam en geest te zorgen. En als je dan af en toe zin hebt in een ongezonde snack, is dat helemaal oké.
Soft health zeker de moeite waard om naar te leven.
Liefs Angelique
Recente reacties