Het is inmiddels alweer even geleden dat je gestart bent met je goede voornemen. Veel mensen nemen zich voor om in het nieuwe jaar af te vallen. Misschien heb ook jij voor een dieet gekozen en probeer je je daar zo goed mogelijk aan te houden. En hoewel je er waarschijnlijk eerst wat kilo’s door bent kwijtgeraakt, komen ze er nu net zo snel weer aan. Frustrerend! Maar hoe zit dat eigenlijk? Angelique Knook, gewichtscoach, leefstijlbegeleider en eigenaar van Get in Balance, legt het je uit.

Volhouden

Een dieet is altijd lastig vol te houden. Dit heeft te maken met verschillenden oorzaken. Voorbeelden zijn smaak, planning, te snel willen afvallen en het feit dat elke dieet bij iedereen anders werkt. Dit laatste komt omdat iedereen een andere leefstijl heeft. Wanneer je bijvoorbeeld een actief beroep hebt, heb je meer voedingsstoffen nodig dan iemand die achter een computer werkt. Wanneer je dus voor een dieet kiest dat niet is afgestemd op jouw huidige leefstijl, zal de kans klein zijn dat dit voor jou gaat werken.

Smaak

Maar ook smaak kan invloed hebben op jouw dieet. Wanneer je een dieet volgt waarin je allerlei dingen moet eten die je niet lekker vindt, dan kan ik je nu al vertellen dat je dit dieet waarschijnlijk niet vol gaat houden. Mensen denken al snel dat afslanken bij voorbaat niet leuk is en dat niet lekker eten daar dus onderdeel van is. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Met mijn Puur Gezond methode deel ik verschillende recepten, zodat er voor iedereen iets bij zit. Gezond eten hoeft niet vies te zijn.

Planning

Daarnaast vinden veel mensen het lastig om hun dieet te combineren met een druk leven. Ze komen daarom snel tijd tekort en haken af. Toch zijn er genoeg handige tips om gezond eten in een druk schema te laten passen. Zo kun je bijvoorbeeld een keer per week heel veel koken en alles invriezen. Op die manier kun je elke dag snel iets opwarmen en toch gezond eten. Daarnaast kun je veel beter in een keer heel veel boodschappen doen, dan elke dag even op en neer naar de supermarkt.

Te snel willen

Bij Get in Balance zijn er veel mensen die zich afvragen of het ook mogelijk is om zo snel mogelijk af te vallen. Helaas, dit kan niet. Snel afvallen kan alleen door minder te eten. Maar wanneer je snel minder gaat eten, gaat je lichaam in een soort ‘winterstand’. Hierdoor gaat je lichaam eten opslaan, en zodra je weer meer gaat eten, komen de kilo’s er dus net zo snel weer aan. Er bestaat zelfs een kans dat er nog meer kilo’s aankomen dan in je eerste instantie kwijt bent geraakt.

Gezonde leefstijl

Een dieet is dus per definitie lastig vol te houden en werkt bovendien maar tijdelijk. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor kleine veranderingen in je leefstijl en eetpatroon. Deze veranderingen kun je dan steeds verder doorvoeren. Je lichaam heeft doorgaans ongeveer twintig dagen nodig om aan een gewoonte te wennen. Wanneer je een dieet volgt en ineens dingen moet eten die je niet lekker vindt en waarbij je je hele planning om moet gooien, dan zijn dat twintig hele lange dagen. Kies daarom niet voor een dieet, maar voor een gezonde leefstijl. Gezond leven werkt namelijk voor iedereen en je hebt er je hele leven profijt van.

Klaar met diëten?

Ben jij klaar met diëten en wil je gezond gaan leven? Maak dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met Angelique. Ze ontvangt je graag met open armen. Hier kan ze al je vragen beantwoorden of je begeleiden tijdens het maken van gezonde, verantwoorde en duurzame keuzes tijdens het afvallen.