Zeg eens eerlijk hoeveel mensen ken jij die het gelukt is om blijvend gewicht te verliezen met een dieet? Ik gok op één of geen één. De kans is groot dat je meer mensen kent die het niet is gelukt. Of misschien is dit jou ook overkomen. Is dit je eigen schuld? Nee hoor diëten zijn nu een maal een val waar je makkelijk in trapt. Het overkomt de besten onder ons.

De ene dieethype is nog niet voorbij of de volgende methode neemt het alweer over. De meeste van ons vinden diëten woest aantrekkelijk, onweerstaanbaar zelfs! Ze wekken namelijk vaak de suggestie dat je binnen een zeer korte periode je ongewenste kilo’s kunt verliezen. Hoewel de meeste mensen vol goede moed beginnen aan een nieuw dieet houden zij het toch vaker minder lang vol dan dat ze zouden willen. Of de kilo’s vliegen er naderhand net zo hard weer aan. Waarom lukt het de meeste onder ons toch steeds opnieuw niet om dat dieet vol te houden?

Hoe meer je denkt aan diëten, hoe meer je wilt eten.

Huh? Meer eten door te diëten? Jawel! Als je de hoeveelheid of het soort eten wilt beperken, wil je meestal alleen nog maar méér van dat voedsel eten. Dus als je jezelf voorneemt geen chocoladerepen en chips te eten, dan zal je al snel merken dat je juist verlangt naar die overheerlijke chocoladereep en een zak paprikachips. Als klein experiment wil ik je nu vragen om niet aan de chocolade en chips te denken. Vermijd elke voorstelling van chocolade en chips uit je hoofd. Het maakt niet uit wat je verder doet, maar denk nogmaals niet aan chocolade en chips! Ik wed dat je voordat je begon met het lezen van deze blog totaal niet dacht aan chocolade en chips. Maar ik wed dat je er nu wel aan denkt. Probeer die overheerlijke chocoladereep uit je hoofd te zetten. Volgens je dieet mag je geen chocoladereep eten, dus denk er niet aan! Lukt je dat? Mijn vermoeden is dat het water je in de mond begint te lopen en je niet kan stoppen met het denken aan die overheerlijke chocoladereep. Het punt is: hoe meer je je focust op het niet denken aan chocolade en chips, hoe meer je gedachten erdoor in beslag worden genomen, best bijzonder toch?

Van lijnen word je chagrijnig!! Wie herkent dat???

Wanneer je aan een nieuw dieet begint besluit je vastberaden om minder ongezond en meer gezond voedsel te eten. Vanaf morgen! Of nee, vanaf maandag! Je ruilt de chocoladerepen in voor rauwkost, frisdranken voor water en je besluit om meer te gaan bewegen. Maar helaas de weegschaal geeft niet aan wat jij wilt. Laten we niet vergeten dat een dieet hongergevoelens oproept waardoor het gevaar van snaaien op de loer ligt. Regelmatig je lijf voeden met goede voeding is van belang om snaaigedrag tegen te gaan.

Helaas kunnen diëten ook veel nare gevolgen hebben, je hormonen kunnen uit balans raken en raken in de war, omdat je minder calorieën en koolhydraten binnenkrijgt en vet verliest. Dit heeft een negatief effect op je energieverbruik en je gemoedstoestand. De kans is groot dat je continu honger hebt, moe bent en een slecht humeur hebt. Je stofwisseling vertraagt je eet immers veel minder met als gevolg dat je lichaam zuiniger wordt met het verbranden van calorieën. Het schiet dan als het ware in de spaarstand ofwel: overlevingsmodus. Immers, je lichaam is evolutionair zo ingesteld dat het zuinig omgaat met beschikbare energie. Het wil een laagje vet houden om je te beschermen. Je warm houden en helpen overleven. En eet je dan een keer veel omdat je bijvoorbeeld een snaaibui hebt? Dan zal het de calorieën direct opslaan, want het weet niet wanneer het weer genoeg eten krijgt.

Wat helpt dan wel…

  • Verander je eetpatroon
  • Voorkom honger
  • Sla geen maaltijden over
  • Beweeg meer
  • Verminder je stress
  • zoek een goede coach die je kan begeleiden

Conclusie: “Lijnen is een korte termijn opoffering zonder beloning”