Afvallen. Voor veel mensen is dit een enorm obstakel. We willen het snel, makkelijk en goedkoop. Op internet zijn er honderden diëten te vinden die je binnen vier werken een strak lichaam beloven. En hoewel je in die vier weken misschien inderdaad gewicht verliest, zul je al snel merken dat dat maar van korte duur is. De kilo’s vliegen er namelijk net zo snel weer aan. Angelique Knook, gewichtscoach, leefstijlbegeleider en eigenaar van Get in Balance legt uit hoe dit zit.

Winterstand

Ik val maar direct met de deur in huis en vertel je het slechte nieuws: snel afvallen bestaat niet. Het klinkt logisch, hoe minder je eet, hoe minder je afvalt. En in de kern klopt deze logica ook zeker, maar op de lange termijn zal je juist meer kilo’s aankomen, dan het startgewicht waarmee je het afvallen begon. Wanneer je plotseling veel minder eet, heeft je lichaam niet in de gaten dat dit is omdat je graag wil dat de reserves worden gebruikt. In tegendeel. Je lichaam raakt juist in paniek en gaat in een soort winterstand. Alles wat binnenkomt wordt als het ware wanhopig opgeslagen.

Hamsteren

Op het moment dat je dan weer normaal gaat eten, vliegen de kilo’s er dus aan. Je lichaam had die extra reserves dus eigenlijk niet nodig. Maar omdat je zo snel en plotseling zo’n drastische ommekeer in je eetpatroon hebt gemaakt, kan je lichaam hier niet juist op reageren. Die denkt alleen maar ‘help, er komt niks meer binnen, we moeten hamsteren’.
Hierdoor is de kans dus zelfs groot dat je nog meer gaat wegen dan toen je met afvallen begon. Daar komt bij dat zo’n dieet vaak erg extreem is en daarmee lastig vol te houden. De kans is groot dat je plotseling allerlei eten niet meer mag en wordt het afvallen een enorme strijd. Zonde en bovendien onnodig.

Kleine stapjes

Afvallen is zeker mogelijk en hoeft ook helemaal geen vervelend proces te zijn, zolang je het maar doet in kleine stapjes. Een goede planning is daarbij essentieel. Zo kan je lichaam langzaam en in gepaste tijd wennen aan het nieuwe eetpatroon zonder dat deze direct in de paniekmodus schiet. Bovendien kun je een dieet zo veel makkelijker volhouden. Elke week ga je andere dingen eten, kies je gezonder en bewust en uiteindelijk zal gezond eten vanzelf gaan. Als het ware is afvallen hetzelfde als jezelf een goede gewoonte aanleren.

Nieuwe gewoonte.

Doorgaans heeft een mens ongeveer 20 dagen nodig om zichzelf een nieuwe gewoonte aan te leren. Pas dan zit iets in je systeem en bestaat er de kans dat je het zelfs op automatische piloot gaat doen. Alleen al om die reden kun je je voorstellen dat snel diëten onmogelijk is. Je moet je lichaam immers de kans geven om zich aan te passen en te wennen. Diëten bestaat daarom in mijn ogen ook niet. Gezond eten is een leefstijl. Wanneer je die nieuwe leefstijl hebt aangeleerd, ga je merken dat het afvallen vanzelf gaat. De mindset is alleen anders. In plaats van continu aan die kilo’s te denken, ben je juist bezig met het ontdekken van nieuwe recepten, zoals bijvoorbeeld die van de PuurGezond methode van Get in Balance, en krijg je er misschien wel een nieuwe hobby bij: koken.

Klaar met diëten?

Ben jij klaar met diëten en wil je gezond gaan leven? Maak dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met Angelique. Ze ontvangt je graag met open armen. Hier kan ze al je vragen beantwoorden of je begeleiden tijdens het maken van gezonde, verantwoorde en duurzame keuzes tijdens het afvallen.