Eigenlijk heel simpel hoe heerlijk en vertrouwd jij je voelt in je comfortabele pak, lekker volhouden aan oude gewoontes en gedrag. Wist je dat hierdoor ook jouw gewicht, bewegingsvrijheid en energieniveau wordt bepaald?

 

Als je je vasthoudt aan oude gewoontes en gedrag heeft het vaak te maken met het behouden van je comfort, want hoe fijn is het om gewoon te doen wat je altijd doet. Maar je weet ook dat als je doet wat je altijd deed je krijgt wat je altijd deed en daardoor gaat het gewicht op je weegschaal toch echt niet naar beneden.

Natuurlijk weet je dat als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt, dat je dan op je gewicht blijft of dat je zelfs aankomt. Maar waarom terwijl je het wel weet blijft het zo lastig om te veranderen? Je voelt je vaak comfortabel met je oude vertrouwde gewoontes omdat verandering best lastig kan zijn en misschien wel onzekerheid met zich meebrengt.

Gewoontes en gedrag

 

Hoe worden nou je gewoontes gevormd en waarom ontstaat er mentale weerstand tegen verandering die een rol speelt bij het vasthouden aan oude patronen. Door gewoontes die gevormd worden door herhaling en beloning, soort van automatische gedragspatronen die comfort (lees huis pak) en veiligheid bieden. Hoe automatisch plof je op de bank, pak je een zak chips of koek en ga je tv kijken? Terwijl je je ook realiseert dat als je de zak leeg hebt je nog minder energie hebt en zou je ook echt geproefd hebben wat je in je mond hebt gestoken? De welbekende comfortzone; want waarom voel je je comfortabel in je oude patronen. Het verlaten van je comfortzone kan angst en onzekerheid oproepen, wat je kan ontmoedigen om de nodige verandering na te streven. Hoe bewust ben jij je van je oude gewoonte? Pas als je je bewust bent van je gedrag en de gevolgen ervan ben je pas gemotiveerd om te veranderen.

 

Wat kan hypnotherapie voor jou hierin betekenen?

 

Wist je dat jouw brein zich aanpast aan herhaalde gedragingen waardoor de gewoontes diepgeworteld worden of zelf al zijn? Door in een hypnotische sessie dit gedrag te transformeren naar nieuw gedrag past je bewuste brein zich hier automatisch op aan. Waardoor nieuwe manieren geïnstalleerd worden die het oude gedrag overschrijven. Waardoor je interne en externe factoren samen kunnen gaan werken om jouw nieuwe doel te gaan behalen.

Jouw nieuwe pad

Hoe fijn zou het zijn om vanaf nu op jouw nieuwe pad te gaan lopen? De start van jouw nieuwe pad begint met wat zand, hoe meer je jouw nieuwe gedrag gaat accepteren komen er klinkers in en hoe vaker je je realiseert dat dit jouw pad is zal je merken dat jouw pad steeds sterker en sterker wordt en dat er uiteindelijk een dikke laag asfalt op komt te liggen. Stap voor stap jouw nieuwe pad op door het aanpassen van jouw oude gewoontes. Nieuwe gewoontes ontwikkelen en daardoor de oude vervangen. Door het nemen van kleine, haalbare stappen kan je je eigen mentale weerstand verminderen en het veranderingsproces vergemakkelijken.

Mochten er eventueel nog wat externe factoren ervoor zorgen dat je een beetje naast je pad gaat lopen dan weet jij met je interne kracht weer op je pad te gaan. Want geloof mij je eigen weg naar je doelen loopt het lekkerst.

 

Zelfcompassie

 

Wees niet te streng voor jezelf, wees je bewust van zelfcompassie bij het nastreven van jouw veranderingen. Soms kan je terugvallen in oude gewoontes, maar het is belangrijk om mild te zijn voor jezelf en gewoon opnieuw te beginnen zonder zelfkritiek. Bij mij in de praktijk staat een “magische” spiegel, waarin je jezelf ziet als waardevol persoon. De persoon die jij graag wilt zien, juist maat, lichaamsvorm, gewicht vol zelfvertrouwen en zelfliefde. Deze magische spiegel zit ook in jouw onbewuste brein en is er altijd om jou eraan te herinneren hoe krachtig jijzelf van binnen bent. Waardoor de beloning om positieve emoties te ervaren niet gevuld te hoeven worden met eten maar gewoon van binnenuit kan komen.

 

Comfort zone

Wanneer je uit je comfortzone stapt, bijvoorbeeld door je comfortabele huis pak weg te doen, kan dit veel positieve psychologische en gedragsveranderingen teweegbrengen die het gemakkelijker maken om gewicht los te laten, meer energie te krijgen en lekkerder in je vel te komen oftewel de regie terug te nemen over je eigen leven.

Het is natuurlijk niet zo dat comfortabele kleding altijd ervoor zorgt dat je je eigen afvalproces in de weg zit want je huis pak kan soms ook stress verminderen, waardoor het je kan helpen om emotioneel eten te verminderen en een gezondere relatie met je eigen eetpatroon te bevorderen. Stap uit je comfortzone doen, gooi dat oude comfortabele pak aan de kant en kies voor nieuwe energie, goed voor jezelf zorgen. Innerlijk en uiterlijk op naar jouw doel. Want hoe beter jij voor jezelf zorgt hoe lekkerder jij je gaat voelen waardoor je als automatisch andere keuzes gaat maken, meer energie gaat krijgen en lekkerder in je vel te komen oftewel de regie terug te nemen over je eigen leven. Dus trek jezelf een ander outfitje aan, sleur jezelf uit je comfort zone en ga ervoor!

 

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren, maak er een mooie dag van.