In mijn praktijk komen regelmatig vrouwen die een slechte verhouding hebben met hun spiegel. Ze vinden zichzelf te dik, hebben een dikke buik of kont, forse benen, haar issues, grote neus, ze zijn te klein of te breed van alles en nog wat hoor ik als excuses. Wist je dat hoe lelijker je tegen jezelf praat hoe lastiger het is om gewicht te verliezen en jezelf te waarderen voor wie je bent.

 

De samenwerking tussen innerlijk en uiterlijk is zo belangrijk. Want waarom praat je zo lelijk tegen jezelf dat doe je toch ook niet tegen je geliefde, kinderen of je vrienden? Deze samenwerking is belangrijk om een positieve mindset te bevorderen en gezonde gewoontes te ontwikkelen.

 

 

HOE LIEF VIND JIJ JEZELF?

 

Hoe praat jij over jezelf, waardeer jij jezelf ongeacht je uiterlijk?

 

Zelfliefde klinkt misschien wat zweverig maar zonder zelfliefde en waardering kom je uiteindelijk in de knoop met jezelf. Want waarom kan je wel houden van je geliefde, van je ouders, kinderen of vrienden en niet van jezelf? Dat is natuurlijk best bijzonder. Ik wil je uitdagen om eens 5 positieve eigenschappen van jezelf te benoemen, is dat lastig voor je? En nu met jouw 5 positieve eigenschappen, pas je die ook toe op jezelf of gebruik je die eigenschappen alleen voor anderen? Bedenk eens is het misschien toch een stukje please gedrag dat je het wel bij andere doet maar niet voor jezelf?

Door het creëren van een positieve mindset kan je de basis leggen voor het bereiken van meer zelfliefde en daardoor wordt het aanwennen van gezonde keuzes ook makkelijker, denk aan voeding, slapen, bewegen en je vochthuishouding.

 

DE ROL VAN ZELFZORG

 

Zorg je goed voor jezelf? Intern en extern, voeding, energie, slapen, drinken, bewegen. Dit zijn allemaal interne factoren, als je deze de aandacht geeft die ze verdienen dan zal je merken dat je steeds meer en meer waardering in jezelf ontwikkeld. Door bewuste keuzes te maken en aandacht te geven aan wat eet, leer je weer de signalen herkennen van je lichaam en eet je met aandacht en gratie. Wist je dat we tijdens het virtuele maagband traject hier uitgebreid aandacht aan geven, vol is vol en luister naar de signalen van je lichaam. Hieronder valt ook mindfull eten waarbij je je volledig bewust bent van elke hap, smaak en structuur. Hierdoor vermijd je overmatig eten omdat je je bewust ben van elke hap die je in je mond stopt.

 

Externe factoren zijn vaak de sociale druk; soms legt de samenleving onrealistische verwachtingen op met betrekking tot het uiterlijk, succes en prestaties. Dit kan leiden tot stress, zelfkritiek en een gevoel te kort te schieten op verschillende punten in jouw maatschappelijke blik op de wereld. Het vergelijken met anderen speelt vaak ook een rol, als je jezelf constant vergelijkt met een ander, wie ben je dan zelf? Negatieve feedback, pesten van anderen kan ons zelfvertrouwen aantasten en doorzetten naar een negatief zelfbeeld.

 

Ook lichaamsbeweging valt onder jouw zelfzorg; dit is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid maar ook voor je mentale welzijn. Ja en echt iedereen maakt het stofje serotonine aan als je sport dus dat excuus kan je meteen in de vuilnisbak gooien. Beweging bevordert positieve gedachtes (na het sporten ben je echt blij dat je het toch hebt gedaan), het vermindert stress, je gaat beter slapen en het verbetert je stemming.

EMOTIE ETEN

 

Voorkom emotie-eten; door het begrijpen van je emoties en stressniveau kan het helpen om beter met voedselkeuzes om te gaan. Klinkt logisch maar hoe doe je dat dan? Het begrijpen helpt om negatieve gewoontes te doorbreken en een gezondere relatie met voedsel op te bouwen. Wees je eens bewust van wanneer je nu naar dat comfort eten grijpt wanneer er een emotie is. Deze emotie hoeft niet eens verdrietig te zijn, het kan ook een verveling of frustratie zijn.

Onderzoek jouw emotie-eten eens, waar komt ze vandaan en hoe kan je het begrijpen zodat je eens bij jezelf te rade gaat of je wel die chips, koek of chocolade nodig hebt of dat je lichaam gewoon behoefte heeft aan slaap of aandacht. Misschien heeft je emotie er wel behoefte aan om gehoord te worden en er op een liefdevolle manier mee om te gaan. Het is heel normaal om een emotie te hebben het is alleen hoe je ermee omgaat dat het een probleem kan zijn.

Het bijhouden van een eetdagboek kan je hierbij ondersteunen. Schrijf eens een week op wat je eet en drinkt, de tijdstippen en de emoties die omhoogkomen als je gaat snaaien. De meeste van mijn klanten vinden dit niet leuk maar het leidt veelal tot inzichten. Soms ben je je niet eens bewust van wat er de hele dag in je mond verdwijnt zonder dat je erg in hebt.

Nog een tip kan zijn; beloon jezelf niet met eten maar geniet van een rustgevende meditatie (te vinden op mijn website), een wandeling, een goed boek of een lekker warm bad of douche en geniet van de warmte van het water.

Door hierbij stil te staan zal je merken dat emotie-eten vermijden best makkelijk is en daardoor je bewuste keuzes kan maken om zo je doel te bereiken. Natuurlijk is een hypnotische sessie hier een mooie aanvulling op, voorgoed afscheid nemen op een liefdevolle manier van emoties die ervoor zorgen dat je constant op zoek gaat naar eten.

FOCUS OP KLEINE STAPPEN

 

Geleidelijke aanpassingen maakt het makkelijker om stap voor stap aan je eigenwaarde te werken. Je lichaam en mind hebben tijd nodig om aan jouw nieuwe gedrag te wennen. Net zoals je mind de tijd nodig heeft om nooit meer op dieet te gaan en voorgoed afscheid te nemen van dieetregels, beloon je kleine overwinningen en wees trots op elk compliment dat je mag krijgen… en geef jezelf ook eens een compliment dit stimuleert om door te gaan. Kleine veranderingen in je levensstijl hebben een grote impact op de lange termijn. Het gaat niet alleen om het gewichtsverlies, maar ook om het opbouwen van gezondere gewoontes die je welzijn verbeteren.

DE MAGISCHE SPIEGEL

 

Door al deze verschillende elementen te combineren kan je jezelf bewust maken van de krachtige verbinding tussen het innerlijke en uiterlijke zelfs als deze samenwerking geaccepteerd wordt dan kan je door je positieve mindset gezonde gewoontes ontwikkelen waardoor je makkelijk naar jouw doel gaat. En let dan maar eens op hoe fijn het is geworden om naar jezelf te kijken in de spiegel. Want wat zeg je nu tegen jezelf als je in de spiegel kijkt?

Tijdens de hypnotische sessies in mijn praktijk besteed ik altijd aandacht aan de spiegel en in dit geval de magische spiegel. Want terwijl je kijkt in de spiegel zie je daar een waardevol persoon, een persoon die mooi is van binnen en van buiten. Jij bent het waard om op een liefdevolle manier naar jezelf te kijken.

Maak er een mooie dag van en ik hoop dat ik je een waardevol gevoel heb mogen geven.