De kracht van verhalen: hoe onze gedachten invloed hebben op voeding en leefstijl

 

Welke verhalen vertel jij jezelf? We worden allemaal beïnvloed door de verhalen die we onszelf vertellen, of we ons er nu van bewust zijn of niet. Deze verhalen kunnen diepgewortelde overtuigingen worden die ons gedrag beïnvloeden, vooral als het gaat om voeding, leefstijl en onze mind. In deze blogpost ga ik je vertellen hoe je verhalen die je jezelf vertelt kan transformeren met een geweldige combinatie van voeding, leefstijl en hypnotherapie.

 

Hoe verhalen een krachtige invloed kunnen hebben op onze eetgewoonten en ons algehele welzijn.

 

Vaak zijn het niet de obstakels buiten ons die ons tegenhouden, maar juist de verhaaltjes die we onszelf vertellen. Die interne dialogen, soms onbewust, kunnen onze perceptie van onze eigen mogelijkheden beïnvloeden. Hypnotherapie biedt een unieke manier om deze verhalen te herschrijven. Het is geen magische oplossing, maar eerder een gereedschap dat ons helpt om diepgewortelde overtuigingen te onderzoeken en te transformeren. Door middel van hypnose kunnen we toegang krijgen tot ons onbewuste, waar deze verhalen vaak hun oorsprong vinden. Het gaat niet om het creëren van compleet nieuwe verhalen, maar eerder om het bewust worden van de verhalen die we onszelf vertellen en om ze te herschrijven op een manier die onze groei en ontwikkeling ondersteunt. Het is een proces van empowerment, waarbij we de regisseur worden van onze eigen interne verhalen.

Zullen we eens beginnen met de verhalen die we onszelf vertellen over voeding en diëten.

Want ja daar ga ik weer…. elk dieet is gedoemd te mislukken. Op dit moment hoor ik weer veel mensen die vreselijk aan het crashen zijn met alle gevolgen van dien. Vanuit hun omgeving horen ze hoe geweldig ze zijn om zo streng te diëten en daardoor geloven ze in hun eigen verhaal crashen is goed want van andere mensen horen ze hoe sterk en krachtig ze zijn. Zelf denk maar waarom doe je dat dan niet met volwaardig eten? Nu vind ik het heel knap dat je kan functioneren op 800 tot 1000 calorieën en dat je dan ook nog ergens energie hebt om te kunnen werken/sporten of leven. Heb je er weleens bij stil gestaan dat je lichaam een minimaal aantal calorieën nodig hebt om überhaupt voor brandstof te zorgen. Laat staan de voedingstoffen die je tekort gaat komen met alle gevolgen van dien. Maar dit is mijn ongezouten mening (mijn verhaal) maar deze is zeker wel onderbouwd.

Interne dialogen

Voeding en ons lichaam zijn vaak onderwerp van interne dialogen die we voortdurend met onszelf voeren. Misschien heb je gemerkt dat je jezelf vertelt dat je “altijd honger hebt”, zelfs kort na een maaltijd, of misschien geloof je dat je “niet kunt weerstaan aan verleidingen” zoals snacks of zoete lekkernijen. Of dat je van “het eten van een appel al aankomt”. Deze verhalen kunnen diepgeworteld zijn, ontstaan uit ervaringen uit het verleden, sociale invloeden of zelfs de media.

Deze overtuigingen kunnen hun oorsprong hebben in verschillende aspecten van ons leven. Misschien hebben we van jongs af aan bepaalde overtuigingen over voeding en ons lichaam overgenomen van onze ouders of verzorgers. Misschien zijn ze ontstaan door sociale druk of vergelijkingen met anderen. Soms worden deze overtuigingen versterkt door wat we zien in de media, zoals de nadruk op “perfecte” lichamen en diëten. Of willen we graag geloven dat het nu eenmaal zo is.

Wat interessant is, is dat deze overtuigingen ons gedrag kunnen beïnvloeden zonder dat we ons er bewust van zijn. Als we bijvoorbeeld geloven dat we “altijd honger hebben”, kunnen we ons gedwongen voelen om te eten, zelfs als we fysiek geen honger hebben. Op dezelfde manier kan het geloof dat we “niet kunnen weerstaan aan verleidingen” ons doen overeten of ons schuldig laten voelen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Deze diepgewortelde overtuigingen hebben vaak invloed op onze relatie met voeding en ons lichaam. Ze kunnen leiden tot emotioneel eten, restrictieve eetpatronen, of een constante strijd met ons gewicht en zelfbeeld. Door deze overtuigingen te identificeren en te begrijpen, kunnen we stappen zetten om ze te veranderen en een gezondere relatie met voeding op te bouwen.

De rol van hypnotherapie

Hypnotherapie is een krachtige therapeutische benadering die kan worden ingezet om de diepgewortelde overtuigingen die ons gedrag rond voeding beïnvloeden, te herprogrammeren. Door middel van hypnose kunnen we toegang krijgen tot ons onbewuste, waar veel van deze overtuigingen zich bevinden, en ze vervolgens transformeren tot positieve en ondersteunende overtuigingen. Door direct met het onbewuste te communiceren kan je veel van deze overtuigingen en gedragingen die onze relatie met voeding beïnvloeden, transformeren. Tijdens een hypnosesessie kunnen positieve suggesties die gericht zijn op het herprogrammeren van deze diepgewortelde overtuigingen een transformerende en helende werking hebben.

Transformatie van negatieve naar positieve overtuigingen

Door middel van gerichte suggesties en visualisatietechnieken kan hypnotherapie helpen om negatieve overtuigingen over voeding en het lichaam om te vormen tot positieve en ondersteunende overtuigingen. Bijvoorbeeld, als we geloven dat we “altijd honger hebben”, kunnen de positieve suggesties erbij bijdragen om ons te helpen om het verzadigingsgevoel beter waar te nemen en te vertrouwen. Dit gebeurt door weer naar je lichaam te luisteren en gebruik te maken van de virtuele maagband, zie info op mijn website.

Door het herprogrammeren van onze diepgewortelde overtuigingen, kan hypnotherapie ons ondersteunen bij het bereiken van onze gezondheidsdoelen. Of het nu gaat om het ontwikkelen van een gezondere relatie met voeding, het verminderen van emotioneel eten of het bevorderen van zelfacceptatie en zelfliefde, hypnotherapie kan een waardevol hulpmiddel zijn op jouw reis naar jouw ideale gewicht. Vaak gebruik ik hier het virtueel maagband traject voor, deze ondersteunt jou waar nodig en creëert een nieuw pad naar jouw doel, zonder op dieet te zijn of mee te doen aan afval hypes.

Als je er klaar voor bent, laten we samen die verhaaltjes onderzoeken, herzien en herschrijven. Laten we ons richten op verhalen die ons motiveren, ons kracht geven en ons ondersteunen op onze weg naar persoonlijke groei en welzijn.