Vandaag ga ik écht… gezonder eten, mediteren, uit de dag halen wat erin zit… meer bewegen, niet chagrijnig zijn… meer geduld hebben….

Goede voornemens genoeg, maar wat is het moeilijk om ze ook echt uit te voeren en vol te houden. Hoe komt een mens aan wilskracht, aan doorzettingsvermogen? Wat ik echt belangrijk vind in het is het stukje zelfacceptatie en zelfcompassie

Als het woord wilskracht opzoekt staat er: “Wilskracht is de kracht, energie of het vermogen om iets te willen bereiken. Het is de kracht om iets te willen”.

Vaak denken we dat wilskracht nodig is om succesvol te kunnen afvallen, maar dan denk ik, is dat wel zo? Gezond afvallen begint met accepteren wat je niet kunt veranderen en werken aan verandering. Stap voor stap op weg naar een gezond eet en leefpatroon. Herkennen van je eigen valkuilen, overtuigingen en gewoontes. Als je deze bewust bent en (h)erkent kan je een besluit nemen.

Als je jezelf weer hoort zeggen: ‘daar heb ik de (wils)kracht niet voor’, dan weet je dat dat onzin is. Je hebt alleen nog niet de juiste gewoontes aangeleerd. Wil je blijvend iets veranderen ga stap voor stap toewerken naar blijvende gedragsverandering. Stel korte doelen zodat je steeds je eigen doel behaald wat weer super motiverend werkt.

Wie herkent het beruchte stemmetje in zijn hoofd… de welbekende saboteur. Dit hoeft niet altijd het stemmetjes in je hoofd te zijn maar kan ook komen door vrienden, familie, de buurvrouw.

Ben je aan de lijn??? Maar dat hoeft toch niet je ziet er zo goed uit.

Ach neem nou dat s stukje gebak speciaal voor jou gehaald. Doe niet zo ongezellig neem dat wijntje gewoon, water is toch niet lekker. Zorg dat je deze situaties voor bent en weet wat je kan doen om bij jezelf te blijven.

Wil je blijvend iets veranderen, nieuwe gewoonten aanleren, dan kun je beter stap voor stap toewerken naar gedragsverandering. Dat betreft een proces dat meerdere stadia doorloopt. Als je de verantwoordelijkheid neemt om kennis op te doen en nieuwe vaardigheden aan te leren, dan zal je bewustere keuzes gaan maken en stap voor stap je gedrag in de juiste richting sturen. Misschien gaat het minder snel, maar je wordt beloond met een nieuwe leefstijl die ook vol te houden is op de lange termijn. Je valt af en voelt je fitter, blijer en vitaler. Wees je dus bewust van de valkuil van wilskracht bij afvallen en denk erover na hoe het anders kan.

Wees de teleurstelling van de weegschaal voor, dit gaat je niet helpen om je motivatie vast te houden. We weten het allemaal maar doen we doen het toch. Elke dag op de weegschaal gaan staan, de cijfertjes die op de weegschaal staan kunnen je dag maken of breken. De cijfertjes die jij die ochtend op de weegschaal ziet bepaald vaak hoe jij je voelt op een dag. Ben jij een paar ons lichter dan de dag ervoor dan ga je super positief de dag in maar staat er een paar onsjes meer op dan is dag meteen al negatief gestart. Een onsje meer heeft niets te maken met of je wel of niet afgevallen bent maar wat heb je de avond ervoor gegeten en ben je al naar het toilet geweest? Voorkom de gedachte “nu is mijn dag toch al verpest” en stap niet elke ochtend op de weegschaal. 1 vast weegmoment per week is meer dan genoeg. Je hebt er veel meer als je merkt dat je broeken lekkerder gaan zitten of in de spiegel kan zien dat je benen een andere vorm krijgen.

Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om een vrijblijvend intakegesprek van een half uur aan te vragen zodat je je vragen kan stellen of gewoon even kan sparren.

Maar het belangrijkst is: Don’t dream your life, live your dreams!